Lucrarile de tipar offset sunt realizate exclusiv pe masini top range in industria tipografica, echipamente produse de cele mai cunoscute companii, precum: Heidelberg, Roland, Polar Mohr, Hohner, Wohlenberg, Horizon, Sumbel, Schmedt, Stahl, Komfi, Foliant, JBI, APR, Stago, Hoson, etc. Formatul maxim pentru tiparul offset este de 70 x 100 cm.
Tiparul offset reprezinta solutia potrivita pentru lucrarile cu tiraje mari si foarte mari, tiraje mici si medii fiind acoperite cu succes de noile tehnologii de tipar digital, atat din punct de vedere calitativ cat si al costurilor de productie. Aici sunt cuprinse produse tipografice precum reviste, ambalaje, etichete si anumite tipizate.
Tipar offset 1 zi este un serviciu de tipar unic pe piata tipografica din Bucuresti. Termenul de productie este unul record pentru tiparul offset. Practic, dupa cum este general stiut, tiparul clasic necesita un termen de productie net mai mare fata de tiparul digital datorita particularitatilor tehnologice specifice. Reusim sa depasim acest neajuns printr-o mobilizare exceptionala, dar si printr-o riguroasa organizare si eficientizare a fluxurilor de procesare a comenzilor prin CRM. Consideram ca obtinerea unui asemenea termen de productie demonstreaza in cel mai concret mod nivelul la care putem lucra si totodata de ce putem fi preferati intr-un mediu concurential bazat cu precadere pe pret.
Tiparul digital a beneficiat de un focus deosebit din partea noastra datorita tirajelor limitate solicitate de majoritatea clientilor si in special datorita avansului tehnologic din ultimii ani. Acesta este si motivul pentru care va prezentam detaliat avantajele si posibilitatile fiecarui echipament in parte.
Tehnologia tiparului digital a evoluat astfel incat sa permita obtinerea unor performante de productivitate si calitate compatibile tiparului clasic offset. Printul digital ofera in schimb multiple avantaje precum: pret mic pentru tiraje chiar si de pana la 50.000 de exemplare sau eliminarea conditiei unui tiraj minim, putandu-se printa chiar si un singur exemplar. Formatul maxim pentru tiparul digital in coala este de 33 x 100 cm si respectiv 50 x 70 cm. Materialele ce pot fi printate digital sunt hartie cu grosimi incepand de la 56g/mp, cartoane cretate cu grosimi de pana la 470 g/mp si cartoane speciale cu grosimi de pana la 500 de microni. Timpul de executie este foarte scurt, in general 1-3 zile datorita eliminarii etapelor de prepress caracteristice tiparului clasic offset.
Prima masina de Tipar Digital high-end HEIDELBERG din Romania, a fost instalata la finalul anului 2019 cu toate accesoriile profesionale. Performantele tehnice precum viteza de pana la 9.000 pagini/ora (150 pagini/min), grosimea hartiilor si cartoanelor de pana la 470g/mp, precum si registratia foarte exacta, permit obtinerea de preturi mai mici fata de tiparul offset pentru tiraje de pana la 50.000 in A3, ceea ce inseamna o potentiala acoperire a 80% din comenzile de policromie. Tonnerul cu particule foarte fine permite asezarea unui strat atat de subtire incat rezultatul este similar tiparului offset si astfel costul per pagina scade semnificativ. Faptul ca Heidelberg, liderul pietei pentru productia de masini de tipar offset, a decis sa intre pe piata echipamentelor de tipar digital, demonstreaza faptul ca tirajele au inceput sa scada odata cu nevoia de comunicare targhetata si de personalizare a mesajelor functie de grupul tinta vizat. Aceasta tendinta de scadere a tirajelor fiind si mai acuta in Romania, pratic presa de print digital Heidelberg poate acoperii cca 70%-80% din lucrari, datorita eficientizarii preturilor de productie pentru tirajele mici, medii si functie de gradul de acoperire inclusiv pentru tiraje mari.
Acesta masina de tipar asigura cel mai inalt nivel de calitate posibil in prezent, datorita sistemelor mecanice de alimentare vacumatica specifice tiparului offset, datorita sistemelor de aliniere automata si auto ajustare a colilor (pentru o buna potrivire fata/verso), datorita formatului maxim de tipar de 33x120 cm (fata de standard 33x48cm), datorita caracteristicilor ce permit tiparirea pe cartoane cretate si cu grosimi de pana la 470 g/mp (caracteristici offset), datorita posibilitatii de printare la rezolutii inalte de pana la 3600 dpi (print digital standard 2400 dpi), datorita spectofotometrului incorporat, a softului de RIP full package si a workflow-ul complet automatizat (ce garanteaza respectarea profilelor de culoare ale fisierului sursa si stabilitatea crescuta a culorilor de la inceputul pana la sfarsitul jobului, stabilitate caracteristica masinilor de tipar offset - printul digital standard avand mari variatii intre printurile aceluiasi job si gamut de culoare slab. Reproducerea culorilor Pantone este facuta cu succes, fiind respectate pe tot parcursul procesului de productie rigorile certificarii FOGRA .
Este fezabila astfel si productia de ambalaje cu finisaje speciale, precum folio metalic si elemente embosate. O finisare unica ce poate avea un impact major, este posibilitatea de a obtine un print cu un numar nelimitat de culori metalice, prin printarea peste folia metalica aplicata anterior. Astfel, un ambalaj va putea avea folio metalic, print culori metalizate si embosare in acelasi timp. Tehnologia denumita generic OVERPRINT pe folie metalica are si alte aplicatii, precum: etichete, invitatii evenimente speciale de business, felicitari, coperti carte, coperti rigide cataloage premium, diplome si certificate, meniuri de restaurant, carti de vizita, etc.
Pentru a putea satisface si cele mai creative solicitari, tot in anul 2019 a fost instalata si masina de Print Digital RICOH PRO 7200SX Graphic Arts Edition cu 6 statii de culoare (CMYK + Clear sau White sau Silver). Statia suplimentara putand fi reconfigurata fara costuri suplimentare, se pot utiliza si culori speciale precum Neon Pink, Neon Yellow, Invisible Red si incepand cu 2021 inclusiv culorile metalizate Argintiu-(Shiny Silver) si Auriu (Pure Gold). Materialele printate cu aplicarea culorilor neon vor avea un efect de impact, datorita intensitatii si capacitatii de a iesi in evidenta si astfel sunt eliminate orice bariere tehnice din calea celor mai creative idei. Statia cu tonner Invisible Red este utilizata pentru securizarea de stickere tip holograma ce sunt aplicate pe zona de deschidere a produselor autentice sau chiar direct pe ambalaje. De asemenea, Invisible Red fiind o cerneala vizibila doar in spectru UV, poate fi utilizata pentru securizarea diplomelor, a biletelor de intrare la diverse festivaluri si spectacole sau a tipizatelor financiar contabile. Noua statie de culoare GOLD sau SILVER, lansata in 2021 permite innobilarea tiparului si obtinerea unui rezultat de impact din partea utilizatorului final.
Pentru printul digital pe cartoane speciale (detalii cartoane speciale), masina de Tipar Hybrid MGI Meteor DP 8700 XL+ este solutia ce ne permite sa printam pe cea mai mare gama de cartoane speciale. Datorita presei de tipar hybrid, sintagma print digital de calitate offset nu mai este o simpla vorba goala! Indiferent de cat de frecvent ati auzit acesta promisiune, lucrarile dvs. nu au reusit sa scape de deranjantele banding-uri si in general nu au reusit sa aiba calitatea dorita, cu atat mai mult pe cartoanele speciale? Limitarile printului digital sunt depasite datorita masinii de tipar hybrid si a masinii de tipar digital top rage Heidelberg. Pentru ca ne-am dorit sa trecem la urmatorul nivel, am decis sa optam pentru echipamente net superioare printerelor digitale preponderent utilizate, investind in masini highend, unice pe piata de tipar digital din Romania. Obtinerea de fonte pline, realizarea de degradeuri, printarea pe cartoane groase de pana la 470g/mp (grosime acceptata in general de tiparul offset) sau tiparirea digitala pe cartoane speciale, devin acum realizabile la un nivel net superior printului digital, dar in conditii de pret similar.
Pentru printul digital in format mare, noul printer cu cerneala ecologica pe baza de apa Durst P5 250WT (coli de 70x100cm) dotat cu sistem automat de alimentare si stivuire, este solutia optima atat pentru produse de afisaj si trademarketing, dar si pentru ambalaje in tiraj mic si mediu. Practic, prin aceasta formula am reusit sa obtine singura solutie din tara, pentru print digital in cola de 70 x 100 cm (grosime minima 150g/mp).
Flota formata din cele 4 prese de tipar digital & hybrid, ne asigura o capacitatea de productie de pana la 270.000 de coli pe zi (7 mil coli pe luna), fiind astfel create premisele obtinerii unui termen de productie foarte bun.
Faptul ca toate cele 3 masini de tipar digital sunt certificate atat PANTONE cat si FOGRA, implementarea celor mai riguroase standarde de proces si obtinerea in anul 2019 a certificarii FOGRA, ne permite sa sustinem ca reproducerea culorilor corporate se realizeaza la cele mai inalte standarde. Daca nu de putine ori, ati primit diverse materiale printate digital sau tiparite offset, care au avut culorile corporate semnificativ diferite, cu siguranta eforturile noastre de respectare stricta a standardizarilor PANTONE si FOGRA vor fi cu adevarat apreciate.
Totodata, merita subliniat faptul ca rezolutia de lucru a masinilor de print digital prezentate mai sus este de 2400 X 4800 dpi - tehnologie VCSEL (echivalent 4800 X 4800 dpi si similar offset), ceea ce reprezinta maximul in industrie si totodata creaza premisele realizarii inclusiv de reproduceri de arta.
Printul pe carton ondulat, HDF sau pe orice tip de material rigid, se realizeaza cu printerul hybrid DURST P5 350 si cu printerul True Flatbed FUJI Acujity HS Advance. Printerul DURST cu cerneala UV utilizeaza lampi led, lampi ce vin sa inlocuiasca lampile mai poluante pe banza de mercur. Durst P5 350 a reusit sa obtina premiul 1 in categoria printerelor flagship, la gala premiilor organizate de catre EDP (European Digital Press Association) una dintre cele mai importante asociatii tehnologice din industria preselor digitale din Europa. Capacitatea de productie a urcat pana la 4 mil. mp/an odata cu instalarea noului printer DURST P5 250 WT ce utilizeaza cerneala ecologica pe baza de apa. Calitatea imaginilor printate poate fi de nivel fotografic, in conditiile in care rezolutia maxima este de 1200 dpi. Formatul maximal al placilor media printate este de 2100 x 3050 mm, grosimea maxima a materialului fiind de 5,08 cm. Practic, prin procesul de imprimare UV, se poate printa pe orice material rigid sau flexibil precum PVC, Plexiglass, Foam, Forex, Policarbonat, Polistiren, Acril, Carton Ondul, Aluminiu, Lemn, Piatra, etc. Acest print pe materiale rigide este rezistent atat la zgariere cat si la raze UV. Procesarea culorilor in procesul de imprimare UV pe materiale rigide este realizata Software-ul Caldera GrandRip+, dedicat aplicatiilor de format mare, ce asigura o buna productivitate si o corecta reproducere a culorilor.
Capacitatea de productie s-a marit exponential in 2022/2023 odata cu instalarea celor 2 printere DURST P5 de noua generatie, cu o capaciate totala de pana la 200.000 mp/luna. Practic, sunt posibile printuri pe materiale rigide sau flexibile cu latime de pana la 350 cm, in conditii de productivitate de nivel industrial. Printerul UV DURST P5 350 printeaza atat pe hartie in rola, cat si pe placi de media rigide, iar printerul DURST 250 WT printeaza cu cerneala ecologica pe baza de apa, atat pe pe carton duplex cat si pe carton ondulat dedicat realizarii de POSM Display si Ambalaje. Pentru obtinerea de produse eco-frendly, suplimentar acestei tehnologii de print cu cerneala pe baza de apa, este implementat si standardul FSC, pentru certificarea surselor de proveninta a lemnului din care este realizat cartonul.
Daca doriti mai multe detalii media despre printerele DURST instalate in premiera in Romania, urmati acest link: https://www.forbes.ro/dubla-premiera-tipografie-global-print-posm-display-print-ecologic-durst-cerneala-apa-325558
Printul pe hartie in rola in format mare, este disponibil pentru toate tehnologiile de print, fie ca vorbim de printul cu cerneala UV, sau de printul cu cerneala latex, cu cerneala ecoSolvent ori de printul cu cerneala pe baza de apa. Astfel, functie de mediul de utilizare a printului, avem posibilitatea alegerii solutiei optime. Spre exemplu, pentru printuri utilizate in medii interioare sensibile (birouri, gradinite, clinici, spatii de retail, etc) cele 3 printere Canon imagePrograf cu cerneala pe baza de apa ofera solutia ideala, cerneala neavand miros si substante chimice daunatoare. Pentru printarea materialelor derivate din PVC de tip backlit se utilizeaza printerul hybrid DURST P5 350 care este dotat cu 2 role de 1,6m pentru o dublare a productivitatii. Pentru utilizare in mediul extern, expus razelor solare si factorilor de mediu, se va putea utiliza printerul cu cerneala ecoSolvent Roland PRO4 cu latime de pana la 1,6 m si functie de decupare pe contur pentru aplicatii precum stickerele auto. Pentru printul utilizat in zona signalistici si decorarilor interioare se poate utiliza printerul HP Latex 375, cerneala latex fiind flexibila si rezistenta la zgarieturile datorate utilizarii normale. Tonnerele de 3 litri per culoare, asigura o eficientizare a costurilor de pana 25%, fata de printerele ce utilizeaza tonnerele standard de 700 ml.
Pentru mai multe detalii cu privire la echipamentele de print in format mare, va invitam sa vizitati aici site-ul nostru dedicat printului wideformat: https://largeformat.globalprint.ro
Personalizarea color a obiectelor promotionale se realizeaza cu ajutorul printerului UV Mimaki 7151 Plus, de productie Japonia 2019, ce are in dotare suplimentara si optionalul de personalizare obiecte rotunde precum termosurile. Acest printer de ultima generatie ofera multiple avantaje fata de printerele similare, dar si fata de generatile anterioare produse de Mimaki. Astfel, productivitatea este cu de 4 ori mai mare fata de printerul anterior 3042, datorita mesei de dimensiuni mai mari (71 x 51 cm fata de 30x42 cm) si cresterii semnificative a vitezei de print. Software-ul de RIP RasterLink 6, rezolva suplimentar si cerinta de eliminarea a efectului nedorit de coaja de portocala a printului UV realizat pe pixuri, agende, notesuri sau alte obiecte promotionale, cu ajutorul altor echipamente de print.
Personalizarea prin gravare laser a obiectelor promotionale, ce vine sa completeze gama promotionalelor ce pot fi personalizate, se realizeaza cu ajutorul echipamentului de gravare laser produs de catre Universal Laser System din SUA. Echipamentul laser este util pentru realizarea de detalii extrem de fine, pentru photogravura pe materiale metalice, piele sau alte materiale premium. Sursa laserului asigura o durata de functionare de pana la 30.000 de ore, iar marimea materialelor ce pot fi gravate / taiate este de 584 mm latime, 229 mm grosime si 737 mm grosime (cu posibilitatea de ajustare pana la 2000 mm lungime). Software-ul marca inregistrata 1 Touch Laser Photo, este o solutie unica de rasterizare ce permite obtinerea de fotografii gravate la o calitate greu de egalat.
Personalizarea cu folio metalic a agendelor si obiectelor promotionale cu suprafata plata se realizeaza cu 2 prese manuale de productie Anglia. Particularitatea acestor echipamente este data de precizia aplicarii foliei metalice, precizie ce poate permite personalizarea agendelor cu 2 sau chiar 3 culori folio. Din acest motiv este utilizat si termenul de printer folio color, astfel incat sa fie evidentiata posibilitatea de a realiza logo-uri din mai multe culori. In permanenta veti gasi in stoc pana la 40 de culori si nuante de folio metalic, inclusiv alb si negru.
Datorita noilor tehnologii ce functioneaza cu belt de transfer flexibil (elastic fusing belt) se pot printa in perfecte conditii de calitate, pe cartoane texturate, materiale suport metalizate, folii magnetice si transparente. Tehnologia de polimerizare a tonerului la temperaturi scazute, permite printarea pe hartii, cartoane si materiale sintetice. Astfel, apare posibilitatea printarii pe cartoane speciale cu texturi accentuate sau pe suport din material plastic de genul celui folosit pentru carduri si pe materiale din plastic transparent (exemplu folii printate color fructe, legume si alte alimente foarte utile pentru prezentarea interiorului unui frigider in showroom sau magazine).
Alegerea cartoanelor speciale este in sine un act de creativitate, efectele si reactiile clientilor fiind intotdeuna pe masura efortului dvs. de a alege sa comunicati altfel si de a fi speciali. Fara a avea conditia tirajului minim impus de tiparul offset, puteti opta pentru print digital pe cartoane speciale, beneficiind de avantajele oferite de linia de PRINT DIGITAL HYBRID, unica pe piata tipografica din Romania. Puteti alege din cea mai mare gama de hartii si cartoane speciale disponibile in stoc, ce cuprinde peste 500 de tipuri de hartii si cartoane speciale importate worldwide (SUA, Franta, Norvegia, Germania, Italia, etc). Se pot printa carti de vizita, postere, cataloage, mape, brosuri sau meniuri de restaurant (inclusiv trifold sau quadfold), plicuri personalizate si chiar ambalaje in tiraje mici si medii. Calitatea printului digital va fi echivalenta tiparului offset, dar pentru printul digital nu va mai exista conditia tirajului minim.
O importanta aplicatie a printului digital este mailing-ul. Mailing-ul reprezinta printarea targetata a comunicarilor comerciale: scrisori, pliante, flyere, cataloage, etc. O alta utila aplicatie a printului digital este billing-ul. Billing-ul reprezinta printarea datelor variabile pentru tipizate financiar contabile si transmiterea acestora prin curier sau servicii postale. Pot fi personalizate plicuri ieftine tiparite pe hartie standard de 80g/mp sau plicuri premium, tiparite pe hartie speciala si/sau cu finisari ce pot aduce plus de respect din partea colaboratorilor dvs. Pentru partenerii importanti de afaceri plicurile de lux pot fi solutie corecta, in vreme ce pentru un impact general, pot fi utilizate ca solutia optima inclusiv plicurile ieftine, dar cu o personalizare cat mai vizibila. Este posibil sa optati si pentru hartii speciale, reciclate, texturate, colorate in masa, sidefate, metalizate, etc. Un alt avantaj este posibilitatea de a opta pentru finisari speciale, precum plastifierea soft touch, lacuirea selectiva, embosarea, lac selectiv, folio metalic, print culori metalizate sau neon, etc.
Pentru ambalaje, coperti de carte/cataloage/reviste, etichete, felicitari, invitatii corporate, diplome, icoane sau alte printuri religioase, se pot utiliza tehnologiile de print culori metalice prezentare mai jos sub denumirea generica "overprint" with unlimited metalic colors. Gestionarea fina a culorilor metalizate se va realiza cu ajutorul software-ului dedicat ColorLogic.
In final, este cunoscut faptul ca finisarile fac diferenta intr-o unitate de productie tipografica, prin adaugarea unui aspect de impact. Pentru toata gama de finisari s-a optat pentru echipamente top performance de nivel offset sau print digital. O buna sugestie pentru cresterea sumelor rulate si a profitului obtinut din relatiile cu clientii dvs., ar fi sa incepeti sa le propuneti produse de tipar cu valoare adaugata mai mare. Argumentul principal fiind acela ca materialele de marketing sunt eficiente in masura in care sunt capabile sa aduca o imagine mai buna sau cel putin egala fata de nivelul companiei sau a produsului promovat.
Prin posibilitatea de prezenta mostrare de tipar pe toata gama de cartoane speciale si mai mult, prin posibilitatea de prezenta o mostra concreta cu grafica clientului (neavand conditii de tiraj) si pe cartonul preferat de client, creste semnificativ posibilitatea sa fie obtinute noi contracte si creste in mod cert numarul clientilor multumiti.
Tot in dotarea noastra face parte si laminatorul profesional Mercury 530 New Generation de la FOLIANT, pe care il gasim in format B2 + (53 x 100 cm) ce asigura o viteza de lucru de 25 m/min in regim de plastifiere fata/verso dintr-o trecere, este dotat cu o unitate de aplicare la cald de folie metalica. Instalarea in 2019 a acestui model de top ce beneficiaza de alimentare Heidelberg a reprezentat de asemenea o premiera, fiind prima masina de acest tip din Romania.
Masina de plastifiere de mare productivitate KOMFI SAGITTA format B2, cu o viteza de lucru este de 50 m/minut este si ea dotata cu o unitate speciala de aplicare folio metalic la cald si in plus are modul pentru ambalaje cu fereastra.
Efectul de lac selectiv se poate obtine si cu ajutorul acestei tehnologii in doi pasi, prin printarea digitala cu tonner incolor in zonele ce se doresc a fi lacuite selectiv si aplicarea in pasul doi a unei folii de plastifiere lucioasa. Astfel, potrivirea este cu mult mai exacta decat in cazul lacului UV selectiv, efectul este mai accentuat, iar timpii de lucru si costurile de productie sunt semnificativ mai mici.
Pentru lac selectiv UV poate fi utilizat si printerul UV true flatbed Mimaki 7151 Plus, care permite printarea digitala a fisierului grafic dorit si a efectului de lac selectiv la o singura trecere.
O a treia posibilitate de realizare a efectului de lac selectiv este cea a aplicarii intr-un singur strat a tonnerului incolor cu ajutorul presei de print digital Ricoh prezentata mai sus. Pentru un efect mai accentuat se poate aplica dublu strat de tonner incolor, datorita sistemului avansat de registratie offset al acestei masinii de tipar digital.
Pentru laminare la cald a printurilor in format mare si pentru caserare pe materiale rigide de format mare utilizam echipamentul FLEXA 160 full accesorizat, cu o productivitate de 10 metri liniari/min. Acest echipament poate lamina hartii in rola si alte materiale flexibile, dar poate realiza si operatiuni de caserare a tiparului offset pe carton ondul, reboard sau alte materiale rigide.
Pentru realizarea de standuri de tip POSM Display din carton ondulat, HDF sau PVC utilizam CNC-ul KOMBO TH produs de ELITRON Italia, echipamentul fiind dotat cu 2 punti robotizate, pe care sunt instalate 2 motoare de mare putere ce pot opera simultan cate 3 scule pentru operatiuni diferite precum taiere pe conturi si realizare biguri. Suprafata utila a echipamentului este de 2100 x 3050 mm si poate fi utilizata inclusiv pentru materiale rigide dure precum ALUBOND, motoarele fiind dotate cu 2 freze de putere mare (3,8 KW), freze ce sunt utilizate cu succes pentru realizarea de standuri din HDF si alte derivate din lemn. Pentru tirajele medii si mici, solutia optima este masa de finisare digitala ESKO Kongsberg, deoarece elimina costul si timpi necesari realizarii stantelor clasice. Sunt realizate finisari complexe, se pot finisa produse mai mari si face posibile idei creative ce nu pot fi puse in practica prin stantarea clasica. Totodata, se pot realiza detalii mai fine si lucrari cu un grad mai inalt de creatiivitate, datorita tool-ului de precizie Psaligraphy. Desigur, pentru ambalaje, embos sau produse in tiraje mai mari utilizam stanta flexibila automata HORIZON RD-4055MD pusa in functiune in 2020, un echipament de top al producatorului japonez Horizon, lider in segmentul echipamentelor de finisare digitala.
Investitia intr-un echipament de finisare computerizata de tip "flatbed" (generatie noua lansata in premiera la Drupa 2016), permite realizarea integrata de finisari multiple precum decupajele precise si de finete, biguri fara erori de procedura, formare si marcare ambalaje cu braille, taiere "kiss cut" a primului strat al etichetelor autocolante in forme speciale, etc. Noua tehnologie inlocuieste cu succes stantarea clasica si face posibile cele mai creative finisari, fara costuri pentru realizarea stantelor clasice (fiind salvati astfel 100-150 euro per job) sau pentru alte operatiuni de setare initiala. Se obtine si o importanta optimizare a termenului de productie si o libertate absoluta pentru orice idee creativa. ESKO Kongsberg este lider în productia de echipamente de finisare digitala de top pentru industria de tipar digital si offset, echipamente ce vin sa inlocuiasca cu succes vechile metode de finisare. Timpii de productie scad cu pana la 50%, calitatea produselor finale creste semnificativ, solutiile creative devin realizabile indiferent de tiraj. Cu ajutorul tool-ului Psaligraphy Knife, sunt acum posibile cele mai fine și complexe decupaje. Noua tehnologie face sa fie posibile cele mai creative finisări, fără costuri pentru realizarea stantelor clasice, pentru alte operațiuni de setare initiala sau pentru operatiunea de stantare (care in multe cazuri se realizeaza manual sau pe echipamente foarte vechi). Softul de realizare a montajelor pentru produse de tipar digital cu forme speciale, obtine o eficientizare a consumului de carton de pana la 65% si de 99% a timpului alocat, fata de un operator uman experimentat. Aceste eficientizari se regasec in final intr-un pret cu adevarat competitiv (sunt salvati 150 euro stanta si 50% material suport tipar) de care puteti beneficia pentru orice lucrare de tipar digital comandata.
In 2021/2022 capacitatea de productie este marita prin instalare a inca doua noi mese de finisare si debitare digitala, cu dimensiuni utile de 200 x 300 cm. Ambele mese vor avea punti duble cu motoare de mare putere de pana la 3KW instalate pe aceste punti, astfel incat fiecare masa sa poata obtine o productivitate dubla fata de majoritatea meselor dotate doar cu o singura punte. Pentru una dintre mese, alimentarea si eliminarea placilor personalizate se face automatizat, astfel incat sa fie obtinut un grad maxim de automatizare si eficientizarea timpilor si implicit a costurilor de productie.
Pungile personalizate corporate sau de cadouri, au reprezentat mereu o provocare din punctul de vedere al manoperei de formare si lipire. Practic, in marea majoritate a cazurilor aceste pungi sunt formate exclusiv manual. Toate operatiunile necesare realizate manual implica un timp de lucru ridicat si implicit costuri de productie crescute datorita numarului mare de personal necesar pentru a putea procesa astfel de comenzi. Din aceste rationamente am decis sa achizitionam un echipament capabil sa reduca cu pana la 80% timpii de lucru si necesarul de personal pentru manopera. Echipamentul BOX 1 APR Solution Italia, poate functiona cu o viteza de pana 120 metri liniari/minut, ceea ce inseamna o capacitate de productie de pana la 10.000 de pungi pe zi si de 300.000 pungi pe luna.
Practic, acest echipament realizeaza in regim de mare viteza operatiunile de faltuire, lipire, aplicare intaritura manere si baza pungi. Singura operatiune ce ramane sa fie realizata manual este cea de adaugare a snurului pentru manere.
Colile deja tiparite si stantate sunt lipite, formate si presate pentru transport de o linie automata HOSON ZH 1000 BFT-H pentru format si lipit ambalaje instalata in 2019. Este posibila si aplicarea concomitenta de automata de banda dupluadeziva pentru produse precum plicurile pentru cartele prepaid. Linia poate atinge viteze de pana la 300 metri/min, are lipire in 3 puncte, permite realizare tuturor tipurilor de inchidere (dreapta, crashlock, cu pereti dubli) si accepta coli de format maxim B2+ si grosime de pana la 650 g/mp. Pentru diverse ambalaje din carton ondulat este utilizat echipamentul de lipit produs in Italia APR SOLUTION BOX 1.
Pentru lipirea ambalajelor de dimensiuni mari din carton ondulat si pentru lipirea peretilor sau tavitelor POSM display-urilor sunt utilizate utilaje productie Italia, de tip CNC/Plotter ce aplica adeziv hotmelt sau adeziv rece, functie de cerintele tehnice ale fiecarui produs. Aceste echipamente sunt controlabile digital din interfata touch screen, astfel incat sa aplice adezivul in orice dispunere este necesara pentru obtinerea celor mai ferme si complete lipiri. Echipamentele au dimensiuni utile de pana la 175 x 265 cm, cu posibilitatea de fi impartita aceasta suprafata utila in 4 zone de lucru pentru cresterea productivitatii in cazul ambalajelor sau elementelor de display mai mici. Productivitatea este una de nivel industrial si datorita alimentarii din stiva inalta direct din palet, posibila prin dotarea meselor cu lifturi si senzori de alimentare automata. In continuarea fluxului de productie, utilizam echipamente de presare mecanica de tip convejor cu role presoare, astfel incat produsele realizate sa fie uniform lipite pe toata suprafata de contact. Pentru obtinerea de standuri POSM Display din carton ondulat rezistente la greutati de pana la 30 Kg per polita, utilizam prese de tip convejor care uniformizeaza lipirile pentru pereti si tavitele display-urilor.
Pentru realizarea de coperti tari (carte, albume, bibliorafturi personalizate, caiete mecanice personalizate, cataloage de prezentare, etc) utilizam echipamente profesionale produse de catre SUMBEL si SCHMEDT Germania. Echipamentele au fost instalate in 2021 si asigura un grad bun de productivitate. Aceste echipamente de caserare sunt utilizate totodata si pentru realizarea de cutii de lux, cutii rigide realizate prin aplicarea colii tiparite anterior, pe mucavaua ce confera rigiditate si aspectul general de produs premium. Pentru caserare pe materiale rigide de format mare este utilizat echipamentul FLEXA 160 full acesorizat, cu o productivitate de 10 m liniari/min. Acest echipament poate realiza operatiuni de caserare a tiparului offset pe carton ondul, reboard sau alte materiale rigide, realizand productii de cutii rigide pentru plachete sau chiar, cutii rigide cu sertar cea mai populară soluție de ambalaje de lux la ora actuală. Deasemeni, putem realiza agende de dimensiuni şi formate diferite, cu coperţi din carton presat caşerat sau din cartoane de diferite grosimi, standard sau special texturate si personalizate.
Pentru brosuri de prezentare, carti cu un numar mai mic de pagini, rapoarte de activitate si altele, pe langa o capsare clasica 2 capse, este disponibila capsarea cu 4 sau maxim 6 capse si realizarea automata de cotor patrat. Aspectul produselor astfel finisate va fi mai bun, fiind eliminat acel efect de curbare. In plus, pe cotor se vor putea trece titlul sau logo-ul companiei, astfel incat cartea sau raportul de activitate sa fie identificat cu usurinta intr-o stiva sau raft. Echipamentul inovativ Watkiss PowerSquare 224 instalat in 2019, este flagship-ul echipamentelor de capsare pentru print digital, produse in UK de catre Morgana Plockmatic. Pentru un numar mai mare de pagini este utilizat echipamentul de brosare, pus in functiune in 2020, HORIZON BQ280PUR produs in Japonia, permite atat brosarea cu adeziv PUR pentru cataloage sau carti cu ilustratii, cat si cu adeziv EVA pentru carte groasa. Este special conceput pentru a face față cerințelor unice ale tiparului digital – cu procesare rapidă in serii de producție cat mai scurte, folosind adeziv PUR ecologic, care îndeplinește cerințele de aplicare si legare atât pentru print offset, cât și digital. Ecranul tactil color mare are pictograme intuitive pentru o operare ușoară. Până la 200 de lucrări pot fi păstrate în memorie și „blocate” pentru securitate suplimentară. Sistemul "șubler digital" este automat, activat prin senzori si asigură măsurarea consecventă a grosimii blocului de carte de fiecare dată, eliminând discrepanța operatorului. Grosimea cărții este măsurată automat prin plasarea blocului de carte în "șublerul" digital, facilitand manipularea de eșantioane mici sau mari, intr-un timp relativ de scurt si maxim eficientizat.
Pentru realizarea calendarelor de perete si/sau birou, a agendelor si notesurilor sau a cataloagelor de prezentare cu spira metalica, utilizam echipamentul de perforare automata si realizare repertoire JBI EBX610 si echipamentul de inchidere spira si aplicare agatatoare JBI WOB5000, produse de catre James Burn International Franta. JBI James Burn WOB 5000 este un perforator semi-automatic profesional de tip "wire-O binder", flexibil, de format larg, pentru închiderea/legarea calupurilor cu sârmă de până la 500 mm destinate legăturilor cu inele de sârmă ale caietelor/notes-urilor, legături superioare la calendare, etc. JBI WOB 5000 este răspunsul perfect pentru acele imprimante digitale sau finisoare de imprimare care au calendare de format mare de legat. Deasemeni, leagă documente cu lățimea de 500 mm cu un fir de până la 9/16 inchi și documente cu lățime de până la 350 mm cu toate celelalte dimensiuni de fir de până la un fir de 1-1/4 inch la o ieșire reală de până la 500 de documente pe oră. Această mașină de legare reglabilă instantaneu are o unitate unică de închidere pentru toate dimensiunile de sârmă de la 1/4" la 1-1/4" care poziționează și alimentează documentele fără a fi nevoie de opriri sau ghidaje de hârtie și ajustare mecanică zero.
Pentru realizarea de big-uri si perfor de rupere, este utilizat echipamentul de finisari multifunctional UCHIDA AEROCUT PRIME COMPLETE, acesta fiind echipamentul highend de finisare automata a producatorului japonez UCHIDA. Se pot realiza perforuri pe ambele directii, atat pe lungimea cat si pe latime pliantului, se poate realiza perfor intrerupt (exemplu – cupon sau voucher ce poate fi indepartat dintr-un pliant, revista, etc). Big-urile sunt reglabile atat ca intensitate, cat si ca grosime astfel incat sa nu apara acele atat de deranjante crapaturi/sparturi in hartia sau cartoanele printate. Se pot realiza automat si cu maxima precizie biguri (fara crapaturi ale cartonului sau a fontei pline) de exemplu pentru pliante trifold sau meniuri multifold, perforuri multiple pe ambele axe pentru bilete sau alte produse, rotunjiri la format, etc. Se obtine astfel un timp de productie foarte bun, finisari exacte si de o calitate greu de egalat.
Faltuirea si plierea scrisorilor, facturilor sau a pliantelor se face deasemenea automatizat cu ajutorului echipamentului MORGANA DocuFold PRO, ce poate atinge o productivitate de 27.500 de coli/ora. Morgana DocuFold Pro este o mașină cu un grad ridicat de automatizare. Operația de manipulare devine extrem de simplă, prin introducerea dimensiunea foii și tipul plierii și mașina ajustează automat plăcile de pliere și rolele de livrare electronic. Roletele de pliere vor compensa și pentru cele mai multe tipuri de pliere sau greutate a hârtiei fără a fi nevoie de ajustare, îmbunătățind în continuare ușurința de utilizare. Perii antistatice încorporate ajută la descărcarea materialului de imprimare încărcat static, una dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă finisatorii de documente în prezent. Pentru a controla hârtia ondulată, o altă dificultate potențială, camera de aspirație cu presiune încorporată în masa de alimentare trage ușor în jos fiecare foaie pe măsură ce este introdusă în rolele de pliere.
Pentru tairea cu precizie a hartiei in coala se utilizeaza ghilotina computerizata de ultima generatie (instalata 2019) POLAR MOHR, ce permite taierea de cartoane speciale si texturate fara sa deterioreze structura acestora. Datorita tehnologiei de presare hidraulica, presiunea poate fi reglata si ajustata cu finete pentru fiecare tip de carton in parte, astfel incat sa fie eliminate orice eventuale imperfectiuni. Materia prima si produsele finite sunt taiate perfect, fara sa fie afectata structura materialului in cazul cartoanelor texturate, de exemplu. Ghilotinele standard cu presa manuala sau mecanica pot realiza taieri inexacte, fonte pline sparte si/sau deteriorarea cartoanelor texturate datorita remanentei amprentei lasate de presa ghilotinei.
Pentru taierea printurilor de format mare printate pe hartie, derivate PVC precum backlit sau alte materiale flexibile (postere, afise, bannere, etichete si stickere rectangulare, etc) este utilizat un trimmer roll to roll MIURA PLUS HD full automatizat. Practic, cu ajutorul camerei de monitorizare si a sistemului de corectie automata pe verticala, trimmerul taie direct din rola, pe ambele axe si elimina surplusul rezultat in urma taierilor, in regim de productivitate industriala de pana la 30 ml/min, echivalent a pana la 1600 mp/ora. Astfel, comenzi foarte mari de postere sau stickere rectangulare se pot finisa in timp de 1-2 zile.
Pentru taierea materialelor rigide este utilizat trimmerul Dogma de 3.2 m, dotat cu motor electric de mare putere cu viteze de debitare de pana la 4000 de rotatii pe minut. Practic, cu acest trimmer se poate taia orice tip de material rigid cu dimensiuni de 210 x 350 cm si grosime de pana la 30 mm, precum derivate PVC, derivate lemn si inclusiv materiale metalice precum Alubond. Pentru lucrari in tiraj mic sau de dimeniuni mai mari utilizam trimmerul manual Keencut Evolution productie Anglia, ce poate taia materiale cu latime de pana la 3,6 m.
Productia de casete luminoase, implica pe langa printul pe material textil, coaserea unui cheder din silicon ce usureaza adaugarea si tensionarea printului pe profilul de aluminiu, dar si schimbarea cu usurinta a acestuia. Pentru aceasta operatiune, dar si pentru realizarea de tiv-uri sau pentru cusaturile necesare realizarii de materiale de promovare de dimeniuni mari, am preferat masina de cusut industriala IMPULSA Synchromatic produsa integral in Germania.
Am optat pentru varianta full accesorizata si automatizata, avand in echipare convejor sincronizat cu viteza de coasere, racire ac pentru coasere in regim de viteza, pretensionare si taiere automata a chederului, precum si o serie de alte optionale necesare optimizarii timpilor si implicit a costurilor de productie. Toate aceste dotari optionale permit totodata realizarea majoritatii tipurilor de coasere ai sa poata fi produsa o gama cat mai mare de produse de promovare din material textil.
Pentru realizarea de bannere cu latimi mai mari de 3,5 m si pentru realizarea tivului utilizam un echipament semiautomat de termosudare Hemtek ST cu viteze de pana la 12 metri liniari/min, iar pentru lucrari mai speciale am optat pentru pistoale de termosudura manuale Solano AT si Tiriac AT. Toate aceste echipamente sunt produse de catre producatorul elvetian LEISTER, lider in domeniul productiei publicitare atat cu privire la calitate cat si la productivitate.
Pentru aplicarea capselor metalice sau din plastic am preferat echipamentul semiautomat GHOST MP METAL productie FLEXA Italia, datorita faptului ca perforeaza materialul si aplica capsele in mod automat si dintr-o singura operatiune, astfel incat sa poata fi obtinuti cei mai buni timpi de productie. Viteza de lucru fiind de 60 de capse/minut si avand in vedere ca in mod uzual capsele se pozitioneaza la intervale de 0,5 m, practic se poate obtine o capacitate de productie de pana la 1.800 de metri liniari/ora.
In cadrul procesului de productie sunt utilizate si alte echipamente pentru operatiuni diverse precum: perforare si rotunjire colturi (STAGO Germania), insert si colare (Horizon Japonia), realizare repertoire (JBI Franta), embosare si realizare timbru sec sau folio (Horizon Japonia), inseriere, Braille (Horizon Japonia), decupare pe contur si decupare kiss cut (Horizon, ESKO Kongsberg, Roland DG), pistoale de lipit cu adeziv calzi, etc.
Toate echipamentele prezentate mai sus sunt noi si de ultima generatie,
astfel fiind garantat cel mai inalt nivel de calitate si optimizarea a costurilor de productie
pentru produsele printate digital si finisate profesional.
PUTETI INCARCA FISIERE DE MAXIM 25MB
GLOBAL PRINT © Copyright 2024. All rights reserved