Recomandari-si-testimoniale-tipografie-global-print

NEDISCRIMINAREA și DEMNITATEA LA LOCUL DE MUNCĂ

Art.1 În cadrul tuturor relaţiilor de muncă dar si in cadrul relatiilor cu alte persoane, funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii. Angajații au obligația de a nu aduce atingere onoarei, reputației și demnității persoanelor din cadrul Societății, precum și persoanelor cu care intra în legătura în exercitarea sarcinilor de serviciu, prin întrebuințarea unor expresii jignitoare, dezvăluirea unor aspecte ale vieții private sau formularea unor sesizări sau plângeri calomnioase, etc. Respectarea măsurilor de asigurare a egalității de șanse și tratament. Egalitatea de gen: In sensul Legii nr. 202/2002, republicata in 2018 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, se va permite accesul egal al angajatilor de sex masculin, respectiv a celor de sex feminin la activitatile derulate. In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii, facand referire atat la stabilirea atributiilor, remuneratiei, promovarii, relatiile de munca functionand in baza Regulamentului de Ordine Interioara in care este prevazuta egalitatea de sanse si sanctiuni disciplinare in caz de neconformare. Prin Regulament este interzisa orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.

Art.2 Este interzisă orice discriminare bazată pe orice criterii, inclusiv sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnice, religie, opinie politică, orientare socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală. Nediscriminare: Activitatea companiei se a desfasura cu respectarea tuturor reglementarilor si conditiilor referitoare la asigurarea egalitatii de sanse si a tratamentului nediscriminatoriu, indiferent de sex, etnie, rasa, religie, varsta, handicap si orice alt criteriu care ar putea restrange drepturile omului si libertatile fundamentale. Se respecta prevederile art. 2, alin.1 din Ordonanta Guvernului nr.137/31.08.2000, cu modificarile si completarile ulterioare, privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.
Intrega activitate a fost conceputa sa se dezvolte respectand prevederile legale in vigoare privind nediscriminarea, Strategia Nationala pentru Egalitatea de Sanse, Regulamentul 1083/2008/CE, Regulamentul 1081/2006/CE.

Se respecta prevederile art. 39 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii acordand:

  1. a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
  2. b) dreptul la repaus zilnic si saptamanal;
  3. c) dreptul la concediu de odihna anual;
  4. d) dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
  5. e) dreptul la demnitate in munca;
  6. f) dreptul la securitate si sanatate in munca;
  7. g) dreptul la acces la formarea profesionala;
  8. h) dreptul la informare si consultare;
  9. i) dreptul la protectie in caz de concediere;
  10. j) dreptul la negociere colectiva si individuala;
  11. k) dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat;

Accesibilitate persoane cu dizabilități: va fi asigurata atat pentru clienti, cat si pentru potentialii angajati apartinand unor astfel de categorii. In acest sens, halele de productie care dispun de toate elementele legale de accesibilitate: platforma de acces persoane cu dizabilități, uși cu deschideri de mari dimensiuni, parcare pentru persoane cu dizabilitati.

Art. 3 Toţi angajaţii au dreptul la un climat de muncă sănătos, la un mediu în care le este protejată siguranţa fizică, în care sunt protejaţi împotriva eventualelor acte de discriminare sau hărţuire, au dreptul la relaţii de muncă corecte, în care obiectivele fixate fiecărui angajat sunt posibil de atins cu mijloacele puse la dispoziţie de angajator, corelate cu pregătirea și capacitatea fiecărui angajat în parte (studii, experienţă declarată, rezultate ale eventualelor testări periodice ori ocazionale), la un mediu de lucru în care este promovată competiţia, în care este stimulată creativitatea şi eficienţa, în care performanţa este apreciata.
Tuturor angajaţilor care prestează o muncă li se vor asigura condiţii de lucru adecvate activităţii pe care o prestează.
Fiecare angajat va beneficia de protecţie socială, de securitate şi sănătate în muncă, de respectarea demnităţii şi conştiinţei sale, fără nici o discriminare.
Fiecărui angajat i se recunoaşte dreptul la negociere colectivă, dreptul la protecţia datelor cu caracter personal, dreptul la protecţie împotriva concedierilor nelegale. De asemenea, angajaţilor li se garantează că în ceea ce priveşte plata pentru munca prestată, aceasta nu va fi în niciun fel stabilită în considerarea unor criterii legate de sex, apartenenţă etnică, religie, rasă, etc.
Societatea va manifesta toleranţă zero în ceea ce priveşte orice fel de manifestare neconformă cu regulile bunei cuviinţe, cu morala specifică unui loc de muncă civilizat sau cu nerespectarea drepturilor omului. Angajaţii, reprezentanţii societăţii, persoanele cărora acest regulament urmează să li se aplice se vor abţine de la orice fel de acte de violenţă - fizică, de limbaj, de comportament - și vor afişa și păstra o atitudine civilizată în toate împrejurările. Injuriile, limbajul licenţios (folosit în orice mediu, inclusiv în scris sau în mesaje electronice), discuţiile purtate pe un ton răstit sau agresiv, atitudinea necolegială, necivilizată și alte acte asimilate nu vor fi tolerate, pentru astfel de încălcări ale eticii urmând să fie aplicate sancţiunile prevăzute de lege, suplimentar se putea proceda la solicitarea de parasire imediata a spațiului şi/sau la concedierea salariatului, în cazul în care abaterile disciplinare susmenţionate sunt considerate inaceptabile.

Art. 4. Principiile ce vor guverna activitatea salariaţilor, a conducerii companiei şi a tuturor persoanelor şi entităţilor cărora li se aplică prevederile prezentului Regulament, și modul în care aceştia vor interacţiona (atât între ei, cât și cu celelalte persoane sau entităţi cu care intră în contact la locul de muncă) vor fi:

  • corectitudine și echitate în desfăşurarea activităţii, în îndeplinirea sarcinilor de serviciu şi a celorlalte obligaţii din contractul individual de muncă, în stabilirea sarcinilor fiecărui angajat, în procesul de evaluare, etc.
  • susţinerea angajaţilor în realizarea sarcinilor de lucru, în lărgirea orizonturilor de pregătire profesională, încurajarea acestora să se perfecţioneze în scopul îmbunătăţirii capacităţilor lor profesionale și a sporirii calităţii activităţii lor,
  • asigurarea unui mediu de lucru sigur şi sănătos, angajatorul declarându-şi intenţia de a reduce la minim riscurile asociate activităţilor desfăşurate de angajaţi,
  • respectarea şi implementarea regulilor impuse sau prevăzute de legiuitor atunci când se reglementează în general munca și în particular activitatea specifică desfăşurată în cadrul societăţii,
  • corectitudine în relaţiile dintre salariaţi şi managementul companiei, inclusiv în ceea ce priveşte evaluarea performanţelor profesionale, recunoaşterea performanţei profesionale, dar și evaluarea eventualelor eşecuri sau dificultăţi întâmpinare în îndeplinirea obiectivelor trasate,
  • siguranţa angajaţilor şi a celorlalte persoane ce cad sub incidenţa prevederilor prezentului Regulament constituie o prioritate majoră și o preocupare constantă,
  • toleranţă zero faţă de substanţele psihotrope - alcool, droguri, alte genuri de substanţe al căror consum are ca efect alterarea capacităţilor fizice, cognitive, etc,
  • toleranţă zero faţă de actele de agresiune, de orice tip, inclusiv verbală și chiar manifestată în scris (discriminarea făcută pe orice fel de baze este considerată ca agresiune gravă). Practic orice acţiune sau act de excludere care duce la aplicarea unui tratament inegal pe baza unor criterii legate de rasă, sex, vârstă, naţionalitate, sau care duc la crearea unui cadru sau ambient intimidant, ostil, degradant etc. nu vor fi tolerate. Sancţiunile se vor aplica după parcurgerea procedurilor stabilite, putând merge până la concediere (în cazul unor abateri grave ori repetate),
  • respectul faţă de individ și faţă de valorile sale individuale (inclusiv cele referitoare la cultură, religie, etc.),
  • echitate şi un tratament egal faţă de toate categoriile de persoane, indiferent de sex, religie, rasă, naţionalitate, apartenenţă la un grup sau clasă socială, stare civilă, vârstă, etnie, opţiuni politice, apartenenţă sau activitate sindicală etc.,
  • loialitate - atât a angajatului faţă de companie, cât şi a companiei faţă de angajat. Acest principiu îşi va extinde efectele şi după eventuala încetare a raporturilor de muncă, în considerarea relaţiei contractuale şi profesionale desfăşurată până atunci.
  • Respectarea drepturilor omului prin interzicerea muncii fortate, exploatarea copiilor sau obligarea acestora la munca.

REGULI ŞI PREVEDERI REFERITOARE LA IGIENA, SĂNĂTATEA ŞI SECURITATEA ÎN MUNCĂ, PROTECŢIA MUNCII

Art. 5 Angajatorul recunoaşte și acceptă responsabilitatea sa în legătură cu asigurarea şi menţinerea, pe cât posibil a sănătăţii şi securităţii angajaţilor săi, precum şi a altor persoane care pot fi influenţate de activităţile sale.

Art. 6 În cadrul propriilor responsabilităţi angajatorul va lua măsurile necesare pentru protejarea securităţii şi sănătăţii salariaţilor, inclusiv pentru activităţile de prevenire a riscurilor profesionale, de informare şi pregătire, precum şi pentru punerea în aplicare a organizării protecţiei muncii şi mijloacelor necesare acesteia. În acest scop, prevederile prezentului regulament se completează cu prevederile Legii nr. 319/2006 - legea sănătăţii şi securităţii în muncă - din care fac parte integrantă și normele sale de aplicare, precum și cu orice alte acte normative aplicabile în materie.
În acest sens, la nivelul societăţii se va proceda la identificarea şi evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru siguranţa şi securitatea angajaţilor, se vor propune măsuri de prevenire, se vor elabora şi se vor implementa metode de lucru şi de producţie în scopul îmbunătăţirii nivelului securităţii muncii şi al protecţiei sănătăţii angajaţilor.

Art.7 Angajatorul îşi asumă obligaţia de a organiza instruirea angajaţilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Această instruire se va realiza periodic, prin modalităţi specifice elaborate și stabilite de comun acord între angajator și angajaţi, cu reprezentanţii acestora şi în conformitate cu normele legale specifice și incidente. Fiecare angajat va fi instruit şi testat cu privire la riscurile specifice activităţii sale și locului de muncă, cu privire la legislaţia şi normele de securitate a muncii pe care este obligat să le cunoască și să le respecte. În cazul în care vor apărea schimbări în procedurile de lucru, schimbări ce impun aplicarea unor norme noi, angajaţii vor fi instruiţi în mod corespunzător.

Art. 8 Este de datoria fiecărui angajat în parte să se asigure că este familiarizat cu măsurile angajatorului în ceea ce priveşte sănătatea şi securitatea în muncă, să nu pună în niciun moment în pericol pe sine sau pe alţii prin acţiunile, faptele sau inacţiunile sale.
Angajatul va trebui să ia cunoştinţă de condiţiile de muncă oferite, de măsurile de prevenire a accidentelor de muncă. În cazul în care există angajaţi care lucrează în condiţii speciale de muncă, aceştia vor putea fi supuşi, după caz, la examene medicale adecvate efectuate de medicul de medicina muncii în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
De asemenea, dacă va fi cazul, angajaţii vor fi dotaţi cu echipament de protecţie prevăzut în normele pentru activitatea pe care o desfăşoară, echipament pe care îl vor purta şi îl vor folosi în timpul programului. După încheierea programului, echipamentele de protecţie în chestiune se vor curăţa și se vor depozita corespunzător.

Art. 9 Angajaţii vor trebui să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu pregătirea și instruirea lor, precum și cu instrucţiunile primite de la angajator, astfel încât să nu se expună la pericole de accidentare ori îmbolnăvire profesională, nici pe sine, şi nici pe alte persoane cu care intră în contact.

În acest sens, angajaţii vor avea următoarele obligaţii:

  • să utilizeze corect maşinile, utilajele, aparatele, echipamentele, uneltele, mijloacele de transport şi orice alte mijloace de producţie;
  • să utilizeze corect echipamentul de protecţie care le-a fost încredinţat şi după utilizare să procedeze la curăţarea și depozitarea acestui echipament, conform caracteristicilor tehnice ale fiecărui tip de echipament în parte;
  • să nu procedeze la oprirea, scoaterea din funcţiune, desfacerea, schimbarea, modificarea sau înlăturarea echipamentelor şi dispozitivelor de securitate, în special a celor aferente maşinilor, aparatelor, instalaţiilor tehnice și inclusiv clădirilor, respectiv să utilizeze în mod corect aceste dispozitive;
  • să comunice imediat angajatorului sau persoanelor cu atribuţii specifice orice situaţie intervenită la locul de muncă, despre care au motive întemeiate să considere că se constituie într-un pericol pentru sănătatea şi/sau securitatea angajaţilor și persoanelor asimilate acestora, precum și orice defecţiune sau disfuncţionalitate a sistemelor și echipamentelor de protecţie;
  • să comunice imediat angajatorului sau reprezentanţilor acestuia accidentele suferite de el;
  • să coopereze cu angajatorul sau cu reprezentanţii acestuia, cât timp este necesar, pentru a face posibilă realizarea oricăror măsuri sau cerinţe solicitate ori dispuse de către inspectorii sanitari, inspectorii de muncă, persoanele cu atribuţii de control în domeniul protecţiei sănătăţii şi securităţii angajaţilor, dar şi pentru a permite angajatorului să se asigure că mediul de muncă, respectiv condiţiile de lucru sunt cât se poate de sigure şi lipsite de riscuri pentru sănătate şi securitatea muncii;
  • să îşi însuşească și să respecte prevederile legislaţiei din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi măsurile de aplicare a acestora;

Toate aceste obligaţii vor incumba și tuturor celorlalţi participanţi la procesul de muncă, în conformitate cu activităţile pe care le desfăşoară, cu atribuţiile prevăzute în fişa postului, etc.

Art. 10 Angajaţii vor fi de asemenea, obligaţi:

  • să cunoască măsurile de prim ajutor ce trebuie acordate în caz de accidente sau îmbolnăviri;
  • să respecte normele igienico-sanitare şi să menţină curăţenia la locul de muncă;
  • să nu fumeze decât în locurile special amenajate;
  • să oprească lucrul la apariţia unui pericol iminent de producere a unui accident şi să informeze de îndată conducătorul sau reprezentantul societăţii despre aceasta;
  • să coopereze cu angajatorul şi cu angajaţii cu atribuţii specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, după caz, cât este necesar pentru ca angajatorul să aibă posibilitatea de a se asigura că toate condiţiile de muncă sunt corespunzătoare și pe cât posibil nu prezintă riscuri pentru securitatea și sănătatea la locul de muncă, dar și pentru ca angajatorul să poată realiza orice sarcină sau cerinţă impusă de autorităţile competente pentru prevenirea accidentelor şi bolilor profesionale.

Art. 11 În conformitate cu prevederile legale, angajatorul va stabili persoanele care au urmat instructajul de Prim Ajutor, persoane care vor fi responsabile cu activitatea de protecţie și prevenire a riscurilor profesionale, care vor fi instruite cu privire la modul în care trebuie să acţioneze în caz de accidente. Se recomandă angajaţilor ca în cazul în care se va produce un accident, să contacteze de urgenţă una dintre persoanele numite ca instructor de prim ajutor.

Art. 12 Încălcarea dispoziţiilor legale referitoare la protecţia muncii atrage răspunderea disciplinară, administrativă, materială, civilă sau penală, după caz, potrivit legii.

Art. 13 Angajatorul se obligă să ia măsuri privind igiena, protecţia sănătăţii şi securităţii în muncă a salariatelor gravide şi/sau mame, lăuze sau care alăptează, conform OUG 96/2003 cu privire la protecţia maternităţii la locurile de muncă, cu modificările și completările ulterioare, a normelor metodologice de aplicare, precum și a oricăror alte normative incidente.

Art. 14 În vederea menţinerii stării de sănătate a angajaţilor, în perioadele cu temperaturi externe ridicate, angajatorul va trebui să asigure programul de lucru și facilităţile cerute de OUG 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, cu modificările și completările ulterioare, a normelor metodologice de aplicare, precum și a oricăror normative incidente.

Art. 15 Reguli generale de disciplina muncii:

  • Coridoarele, holurile, locurile de trecere și colţurile nu vor fi folosite (nici măcar temporar) ca locuri de depozitare sau organizare;
  • Mobilierul de birou, echipamentele și dispozitivele electrice vor fi aranjate în aşa fel încât să se obţină maximum de siguranţă şi de utilizare a utilităţilor;
  • Birourile, dulapurile de arhivare, vor fi aranjate astfel încât sertarele să nu se deschidă în locuri de trecere;
  • Dulapurile, spaţiile de arhivare, sertarele şi alte asemenea asimilate vor fi închise după fiecare folosire;
  • Greutatea documentelor în dulapurile de arhivare va fi distribuită uniform;
  • Birourile, scaunele şi orice alte echipamente deteriorate vor fi scoase din uz sau reparate imediat;
  • Toate echipamentele vor fi verificate periodic şi reparate dacă este cazul de către personalul competent;
  • Toate echipamentele neesenţiale alimentate electric vor fi scoase din funcţiune la sfârşitul programului;
  • Mobilierul și scaunele nu vor fi aşezate peste cablurile electrice;
  • Orice echipament electric ce dă semne de defectare va fi decuplat imediat de la reţeaua electrică și se va evita folosirea lui până la identificarea şi eventuala remediere a defecţiunilor;

Această enumerare are scop exemplificativ. De principiu se vor evita orice fel de activităţi, măsuri, acţiuni care prezintă riscuri de accidentare sau care contribuie la augmentarea sau complicarea unor situaţii riscante, în care sănătatea ori securitatea angajaţilor este pusă în pericol. La evaluarea gradului de risc al fiecărei activităţi va fi avută în vedere reprezentarea pe care o persoană cu o minimă educaţie, cu un minim bagaj de cunoştinţe de cultură generală ar trebui să o aibă, astfel încât să ia deciziile care reduc la minim orice risc de accidentare sau îmbolnăvire în cazul fiecărei acţiuni şi activităţi desfăşurate în plan profesional.

Art. 16 Procedura în caz de accident

De principiu, fiecare angajat în parte este obligat să raporteze orice accident ce implică vătămări personale şi sau prejudicii aduse bunurilor societăţii, accident sau incident produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea sarcinilor de serviciu către conducătorul locului de muncă. Acesta are la rândul lui obligaţia de a anunţa imediat angajatorul. Orice accident sau pericol de accident produs la serviciu trebuie raportat persoanelor cu răspunderi în astfel de situaţii.
Toţi angajaţii care lipsesc de la serviciu ca urmare a unui accident trebuie să completeze un certificat standard care menţionează natura și cauza vătămării suferite.
Orice angajat care suferă o vătămare la serviciu, vătămare care are ca urmare absenţa de la serviciu sau imposibilitatea de a-şi îndeplini atribuţiile obişnuite pentru cel puţin trei zile (inclusiv zilele de repaos săptămânal, zilele libere sau vacanţele) trebuie să informeze pe conducătorul societăţii.

Art. 16 Examinări medicale obligatorii

16.1. Examinarea medicală la angajare
Angajatorul nu va proceda la angajarea niciunei persoane decât dacă, în urma examenului medical și a testării psihologice a aptitudinilor, după caz, se va constata că aceasta corespunde sarcinilor de muncă pe care urmează să le execute. Urmare a examinării medicul va elibera un certificat care prevede că viitorul angajat este apt de a desfăşura activitatea pentru care a fost angajat.

16.2. Examinarea medicală anuală
În conformitate cu prevederile legale imperative, toţi angajaţi vor trebui să fie examinaţi din punct de vedere medical o dată pe an. După examinare, medicul va întocmi un raport care va certifica dacă respectivul angajat este apt de muncă, respectiv dacă are capacitatea de a continua munca pentru care a fost angajat.

16.3. Examinarea medicală după o perioadă de absenţă îndelungată
Dacă va absenta mai mult de şase luni, angajatul va trebui să se supună unei examinări medicale generale înainte de a-şi relua lucrul. Ca urmare a acestei examinări, medicul specializat în medicina muncii va întocmi un raport care va certifica dacă angajatul poate sau nu să continue activitatea pentru care a fost angajat.

Art. 17 Prevenirea incendiilor
În vederea prevenirii apariţiei incendiilor, toţi angajaţii vor avea în vedere următoarele reguli:

  • înainte de a folosi dispozitivele electrice se va efectua o verificare pentru a se asigura că nu există cabluri, prize, etc. avariate;
  • Nu vor face sau accepta improvizaţiile la echipamentele şi instalaţiile electrice;
  • Se vor scoate din uz imediat echipamentele electrice ce dau semne de avarie, urmând ca acestea să fie folosite numai după identificarea şi remedierea eventualelor defecţiuni de către un specialist;
  • Se vor arunca gunoaiele în containerele special amenajate, evitându-se umplerea acestora peste măsură;
  • Se va fuma numai în locurile special amenajate;
  • Se vor evita orice fel de activităţi, atitudini, gesturi, acţiuni care să implice un risc de producere a incendiilor.

Art. 18 Reguli generale în caz de incendiu

În cazul producerii unui incendiu, angajaţii sunt rugaţi să respecte următoarele:

  • reguli și indicaţii: se vor anunţa imediat pompierii, la numerele de urgenţă.
  • Nu se va încerca stingerea focului decât în situaţia în care incendiul este unul de dimensiuni foarte mici, sau dacă persoanele care se angajează într-o astfel de activitate au pregătire specială în domeniu
  • Se vor întrerupe toate activităţile şi se va proceda la evacuarea clădirii, în conformitate cu planurile de evacuare în caz de incendiu. Se vor folosi exclusiv scările.
  • Se vor respecta recomandările responsabilului PSI.